Hakkımızda

Medicapet olarak, tüm doğayı bir bütün halinde görmekteyiz. Dünya üzerinde yaşayan tüm canlıların iyi şartlarda yaşamaya hakları olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle insan sağlığı, çevre sağlığı ve hayvan sağlığını bir arada ele alarak çalışmalarımızı yürütmekteyiz.

İletişim Bilgileri

© Veteriner Ortopedi 2020, Tüm hakları saklıdır.

Veteriner Hekimlikte Ortopedi

Her geçen gün farklı alanlarda pek çok gelişme ile tanışıyoruz. Evcil hayvan cerrahi ve ortopedisi de her geçen gün yeni gelişmelerin yaşandığı alanlardan bir tanesi. Bundan sadece birkaç yıl önce yaygın olarak yapılamayan pek çok ortopedik operasyon bugün yeni geliştirilen cihaz, teknik ve öğretiler sayesinde kolaylıkla yapılabilir hale geldi. Bugün, küçük hayvan hekimliği hizmeti veren birçok klinikte röntgen, ultrason, endoskopi, artroskopi gibi olanaklar mevcut durumda. Dolayısıyla eskiden elle muayene edilip daha sonra da imkanlar dahilinde düzeltilmeye çalışılan kemik ve eklem problemleri bugün sahip olduğumuz teknolojik cihazlar sayesinde çok daha kısa sürede teşhis ve tedavi edilebiliyor. Ayrıca beşeri ortopedik cerrahide kullanılan pek çok cihaz ve ekipman, modifiye edilerek veteriner ortopedik cerrahiye uygun hale getiriliyor ve kullanılıyor. Mesela kliniğimize getirilen, eklem ya da kemik problemi olan bir hasta, dakikalar içinde radyografik incelemeden geçirilerek hastalığın teşhisi koyulabiliyor. Tedavi sürecinde ise plaklar, intramedullar pinler, hatta eksternal fiksatörler kullanılabiliyor. 

Eklem problemlerinin başında kalça eklemi problemlerini görüyoruz. Örneğin bugün artık bazı ırkların daha yatkın olduğu kalça displazisinde röntgen sonrası kalçanın durumunu inceleyebiliyor ve farklı tedavi seçeneklerinden uygun olanını seçebiliyoruz. Yine yaygın bir eklem problemi olan çapraz bağ kopuklarında, muayene ve tetkikler sonrası, karar verilen en uygun yöntemle protezler uygulayabiliyor, diz eklemini yeniden konumlandırabiliyor ya da hayvanın kendi dokusundan yeni bir çapraz bağ oluşturabiliyoruz. Yüksekten atlayarak, kalça eklem bağını koparmış olan bir kedinin, kalça eklemini “Toggle Pin Uygulaması” dediğimiz bir yöntemle yeniden yapay olarak oluşturabiliyoruz. 

 

Konuya kırık vakaları açısından bakıldığında da, uygulama ve yeniliklerin çeşitliliği şaşırtıcı derecede çok. Bugün, bir kedinin parmak kemiğini mikro plaklarla, bir köpeğin kırılmış bacak kemiğini intrameduller pinlerle ya da pek çok parçalı kırık vakasını eksternal fiksasyon yöntemleriyle tedavi edebiliyor ve büyük oranda başarılı sonuçlar alıyoruz. Yaban hayatında da çeşitli sebeplerle ortopedik problem yaşayan hayvanları yine farklı ve etkili bazı yöntemlerle tedavi ve opere ediyor, bir şahinin yeniden uçabilmesini ya da bir tilkinin tekrar yürüyebilmesini sağlayabiliyoruz.

 

Ş. Tuğrul Kunt

İletişim Formu