Hakkımızda

Medicapet olarak, tüm doğayı bir bütün halinde görmekteyiz. Dünya üzerinde yaşayan tüm canlıların iyi şartlarda yaşamaya hakları olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle insan sağlığı, çevre sağlığı ve hayvan sağlığını bir arada ele alarak çalışmalarımızı yürütmekteyiz.

İletişim Bilgileri

© Veteriner Ortopedi 2020, Tüm hakları saklıdır.

Bilgi Alın

Detaylı bilgi için bize ulaşabilirsiniz

Karpal Hiperekstensiyon

Karpal hiperekstansiyon problemleri en çok büyük ve aktif köpeklerde görülür. Bununla birlikte, küçük ırklar da etkilenebilir. Bu durumun belirtileri arasında, bileğin aşırı bükülmesi sebebiyle yaşanan topallık, bölgede şişlik ve mahmuzun yere temas etmesi sayılabilir.

Köpeğimin karpal hiperekstansiyonu olup olmadığını nasıl anlarım?

Karpal Hiperekstensiyonun üç ana şekli vardır.

1. İlk form yavruları etkiler ve karpal eklemi destekleyen bağların gelişiminde bir anormallik ile karakterizedir. Etkilenen yavrular, carpusun aşırı bükülmesi ile tuhaf yürürler. Bu yürüyüş bir aynın yürüyüşüne benzetilebilir. Bu durumdaki yavrularda genellikle her iki bilek de etkilenmiştir yani sorun bilateraldir ve bazı aşırı durumlarda arka ayak bilekleri de etkilenebilir. Eğer problem bir ayağın uzun süre bandajda kalmasından kaynaklanıyorsa problem tek ayakta da oalbilir.

2. Hiperekstensiyonun ikinci şekli travma sonucu meydana gelmiş olandır. Karpusu etkileyen çeşitli derecelerde burkulmalar ana sebeptir. Topallık ve şişlik miktarı travmanın ciddiyetine bağlıdır. Bazı köpekler, etkilenen eklemde uygun olmayan sapma ile bariz bir duruş anormalliğinee sahiptirler.

3. Hiperekstensiyonun üçüncü şekli bileklerdeki dejeneratif hiperekstansiyondur. Bu problem yaşlı köpekleri etkiler ve özellikle Collie ırklarında yaygındır. Bir veya her iki bilek zamanla ağırlaşan bir tablo ile yavaş yavaş bozulur.

Bilek eklemini etkileyen bazı problemler diğer eklemleri de etkiler. Bu sebeple düzeltilmesi elzemdir.

Karpal hiperekstansiyon nasıl teşhis edilir?

Karpal hiperekstansiyon kademeli bir değerlendirme sürecini takiben teşhis edilir. Öncelikle köpeğiniz, hastalığın doğasını tespit etmek için ortopedide deneyimli bir uzmantarafından muayene edilmelidir. Bunu takiben, köpeğiniz büyük olasılıkla sedasyon veya genel anestezi altında etkilenen eklemlerin radyografilerine bakılması için hazırlanacaktır. Çekilen bu bir dizi röntgen, hekiminizin hangi bağ yapılarının hasar gördüğünü değerlendirmesine yardımcı olur ve köpeğiniz için hangi tedavinin en iyisi olduğuna dair genel karar verme sürecini kolaylaştırır. Bazen CT ya da MRI da tanı için gerekli olabilir. Klinik muayene ve tanısal görüntülemenin ardından, hekiminiz, konservatif (cerrahi olmayan) tedavi veya cerrahi tedavi hakkında karar verebilir.

Tedavi seçenekleri nelerdir?

Karpal hiperekstansiyon için en uygun tedavi, altta yatan nedene bağlıdır. Destekleyici ateller veya bandajlar ve fizyoterapiyi içeren konservatif tedavi, gelişimsel hiperekstansiyonu olan bazı hayvanlar veya düşük dereceli burkulma yaralanmaları olan hayvanlar için bir seçenek olabilir. Son zamanlarda, günlük kullanıma izin verebilecek ve uzun süreli uygulama nedeniyle bası yaralarına neden olmadan kolayca takılıp çıkarılabilen özelleştirilmiş karpal destekler geliştirilmiştir.

Köpeğinizin hiperekstansiyon hastalığının bir kırığın sonucu olması durumunda, kırığı stabilize etmek ve genel eklem desteği sağlamak için ameliyat gerekecektir. Köpeğinizin yaralarının boyutuna bağlı olarak, carpus da tam veya kısmi artrodez gerektirebilir.

Şiddetli, yüksek dereceli burkulma yaralanmaları ve dejeneratif hiperekstansiyonun çoğu biçimi genellikle karpal eklemin artrodezi ile tedavi edilir. Bu işleme pankarpal artrodez denir. Pankarpal artrodez, plaklar ve vidaların bir kombinasyonu kullanılarak karpal eklem boyunca ön ayağın sabitlenmesini gerektirir.

Sosyal Medya

//Bilgi Alın//

İletişim Formu