Hakkımızda

Medicapet olarak, tüm doğayı bir bütün halinde görmekteyiz. Dünya üzerinde yaşayan tüm canlıların iyi şartlarda yaşamaya hakları olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle insan sağlığı, çevre sağlığı ve hayvan sağlığını bir arada ele alarak çalışmalarımızı yürütmekteyiz.

İletişim Bilgileri

© Veteriner Ortopedi 2020, Tüm hakları saklıdır.

Patella Luksasyonu (Diz Kapağı Çıkığı)

Merhabalar,

Bu yazımda sizlere köpeklerde görülen ve topallama ya da aksamaya sebep olabilen önemli bir hastalık olan Patella Luksasyonu’ndan kısaca bahsedeceğim.

Daha fazla küçük ırk köpeklerde görülen Patella Luksasyonu doğumsal ya da travmaya bağlı olarak şekillenebilir. Genetik olarak yatkın olan bazı köpeklerde çok sık rastlanan bu problem öte yandan her ırktan köpekte travma sonucu gelişebilir. Bu hastalıkta Femur’un alt kısmı üzerinde kayma özelliğine sahip olan Patella’nın tam ya da yarı çıkıkları sonucunda diz ekleminin biyomekanik özelliği bozulur ve köpeğimiz topallamaya ya da hiç basamamaya başlar. Esasında bir kırık gibi ağrı yapmıyor olsa da Patella Luksasyonu köpeklere ciddi rahatsızlık hissi veren bir durumdur. Öte yandan ilerleyen olgularda dizin biyomekanik özelliği ve denge kurucu yapısının bozulması sonucu diz bağlarında hasar meydana gelebilmekte, vaka daha da komplike bir hâl alabilmektedir.

Patella luksasyonu genellikle diz kapağının diz eklemine düzgün şekilde oturmasını sağlayan ön ve yan bağlardaki hasar ya da dejeneratif bozukluklar ve gevşeklikler sonucu oluşur. Bu bağların doğuştan veya travma sonucu bozulması Patella’nın konumunu değiştireceğinden, eklemin hareketiyle birlikte çıkık meydana geliyor.  Öte yandan uyluk kemiğinin pozisyonunun bozulması sonucu, uyluk kemiğine bağlı ön bağın da yön değiştirmesi kaçınılmaz olduğundan bu durum da Patella Luksasyonu’na sebebiyet verebiliyor. 

Sebebi her ne olursa olsun bu hastalığın teşhisi ve tedavi edilmesi büyük önem taşımaktadır. Teşhiste röntgenden faydalansak da ilk olarak yaptığımız fiziksel muayene hastalığın varlığı hakkında bize belirgin ip uçları veriyor. Tecrübeli bir veteriner hekim röntgene ihtiyaç duymaksızın diz kapağı çıkıklarını rahatlıkla teşhis edebilir. Fakat dizdeki arthritis, kırık ya da bağ kopuklarının da varlığının saptanması için röntgen yardımcı bir yöntem olarak önem taşımaktadır. İlk belirti olan topallık ve sabit durumdayken ayağın üzerine yük vermek istememe durumları ise hasta sahibinin gözden kaçırmaması gereken belirtilerin başında geliyor.

Tedavide izlenecek yol ise birkaç farklı yöntemden birinin ya da ikisinin aynı anda seçilmesi ile belirleniyor. Çıkığın derecesini, ön çapraz bağın durumunu ya da eklemin yapısal durumunu göz önüne alan konunun uzmanı veteriner hekiminiz size, bağların ve eklem kapsülünün gerginliğinin artırılması, TTT veya Sulkoplasti gibi cerrahi yöntemlerden biri hakkında öneride bulunarak tedaviyi gerçekleştirecektir. 

Sağlıklı günler dilerim.



Ş. Tuğrul Kunt

İletişim Formu