Hakkımızda

Medicapet olarak, tüm doğayı bir bütün halinde görmekteyiz. Dünya üzerinde yaşayan tüm canlıların iyi şartlarda yaşamaya hakları olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle insan sağlığı, çevre sağlığı ve hayvan sağlığını bir arada ele alarak çalışmalarımızı yürütmekteyiz.

İletişim Bilgileri

© Veteriner Ortopedi 2020, Tüm hakları saklıdır.

Köpeğim Topallıyor. Ne yapmalıyım?

Merhabalar,

Bu yazımda çok sık rastladığımız problemlerden biri olan köpeklerdeki topallama olgularından bahsedeceğim.

Köpeklerde topallık olgusu pek çok sebepten meydana gelmiş olabilir ve iyi değerlendirilmesi gereken bir bir durumdur. Çünkü topallığa sebep olan pek çok hastalık ilerleyici özelliğe sahiptir ve tedavi edilmezse o bacağın hiç kullanılmaması ile sonuçlanabilir.

 

Diyelim ki köpeğinizle kısa bir gezintiye gittiniz ve eve döndüğünüzde köpeğiniz birden topallamaya başladı. Bu durumda yapmanız gereken ilk şey patinin altını ve parmak aralarını dikkatlice kontrol etmektir. Kesici bir cisim köpeğinizin patisini kesmiş olabilir, ya da bir başka cisim batmış da olabilir. Bu durumda o cismi uzaklaştırarak alanı dezenfekte etmek en iyi seçenek olacaktır. Fakat her topallık bu kadar masum değildir. Birkaç gün geçmeyen topallıklarda ortopedide deneyimli bir hekime başvurmanız yerinde bir hareket olacaktır.

Aktivite sonrası artan topallıklar genellikle bazı eklem problemlerine işaret ederler. Örneğin belirli derecelerdeki diz kapağı çıkıkları ortaya çıkıp kaybolabilen topallığa yol açabilirler. Ya da yine belirli derecelerdeki kalça displazileri yoruldukça artan bir topallığa, iki ayağı aynı anda atarak koşmaya, merdiven çıkmakta zorlanmaya ya da hareket etmekte isteksizliğe yol açabilirler. Teşhisi zor koyulabilen dirsek displazisi hastaları ise hasarlı tarafı basarken kafalarını yukarı kaldırıp sağlam tarafı basarken indirebilirler.

 

Süregelen topallıklarda hasta sahibi olarak yapmanız gereken en doğru şey dostunuzu iyi gözlemleyerek hangi bacağı ile ilgili sıkıntısı olduğunu, topallığın ne zaman başlayıp ne zaman bittiğini ya da sürekli mi olduğunu belirlemek olacaktır. Çünkü bazı hastaların topallığının sebebini belirlemek için ileri görüntüleme yöntemlerine ihtiyacımız var ve sorunun dört bacaktan hangisinde olduğunu bilmek ve emin olmak hastanın da hekimin de işini kolaylaştıracaktır.

 

Sağlıklı günler dilerim.

İletişim Formu